Å kjøpe en båt er en stor investering, og det kan være frustrerende å oppdage feil eller mangler etter kjøpet. Dersom båten ikke svarer til avtalen, har du som kjøper visse rettigheter. Men hva skal til for å heve båtkjøpet, og hvilke lover gjelder?
I denne artikkelen forklarer vi hvilke krav som må være oppfylt, hvordan du går frem, og hva du bør være oppmerksom på hvis du vurderer å heve kjøpet av en båt.
Hvilken lov gjelder ved båtkjøp?
Når du kjøper en båt, er det enten kjøpsloven eller forbrukerkjøpsloven som regulerer rettighetene dine.
Kjøpsloven gjelder når du kjøper en båt fra en privatperson. Dette betyr for eksempel at dersom du kjøper en bruktbåt via Finn fra en privatperson, er det kjøpsloven som gjelder. Her er det strengere krav for å heve kjøpet, da mangelen må utgjøre et vesentlig kontraktsbrudd.
Forbrukerkjøpsloven gjelder dersom du har kjøpt båten fra en næringsdrivende, som en båtforhandler eller butikk. Denne loven gir kjøperen et sterkere vern, og her kan du kreve heving dersom mangelen ikke er uvesentlig. Dette gir deg som forbruker bedre beskyttelse.
Hva skal til for å kunne heve et kjøp?
En mangel foreligger dersom båten ikke er i avtalt stand eller ikke samsvarer med de opplysningene selgeren har gitt. For å vurdere om det foreligger en mangel, må du se på kjøpskontrakten, salgsannonsen, og eventuelle løfter eller beskrivelser som er gitt av selgeren.
Hvis selger har tilbakeholdt informasjon eller gitt uriktige opplysninger som har påvirket kjøpet, kan dette være en mangel.
Dersom kjøpet er regulert av kjøpsloven, er terskelen for heving høyere, og mangelen må være et vesentlig kontraktsbrudd. Dette betyr at feilen må være så alvorlig at den i betydelig grad reduserer båtens verdi eller bruksverdi.
For kjøp regulert av forbrukerkjøpsloven, har kjøperen et sterkere vern, og her er kravet kun at mangelen ikke er uvesentlig. Dette gjør det enklere å kreve heving dersom båten ikke samsvarer med det som ble avtalt eller forventet.
Har du kjøpt en båt med vannskader og lurer på hva du kan kreve? Se hvordan en klient fikk medhold i Forbrukerklageutvalget etter å ha kjøpt en båt med vannskade.
Bruktbåtkjøp og manglende opplysninger i kontrakten
Ved kjøp av bruktbåt er det viktig å være klar over at selv om båten selges “som den er”, betyr det ikke at selgeren er fritatt for ansvar. Hvis det viser seg at selgeren har tilbakeholdt vesentlig informasjon om båtens tilstand, eller gitt feilaktige opplysninger som har påvirket kjøpsbeslutningen, kan du som kjøper ha rett til å heve kjøpet. Dette gjelder særlig dersom båten er i vesentlig dårligere stand enn du med rimelighet kunne forvente ut fra prisen, alderen og opplysningene som ble gitt.
Dersom det oppdages skjulte feil etter kjøpet, kan du kreve prisavslag eller i enkelte tilfeller heving av kjøpet. Dette gjelder spesielt dersom selgeren bevisst har tilbakeholdt informasjon eller dersom feilen er så alvorlig at den reduserer båtens verdi eller bruksverdi betraktelig. Dokumentasjon av feilen, som takstrapporter eller verksteduttalelser, kan være avgjørende for å få gjennomslag for kravet ditt.
Reklamasjonsfrist
For å kunne heve kjøpet, må du reklamere innen rimelig tid og melde fra om feilen til selger så snart den oppdages. I tillegg må du overholde den absolutte reklamasjonsfristen. Etter forbrukerkjøpsloven er fristen 5 år, mens den etter kjøpsloven er 2 år. Hvis disse fristene ikke overholdes, mister du muligheten til å kreve heving eller andre krav mot selgeren.
Hvordan gå frem for å heve kjøpet?
- Reklamer skriftlig: Send en formell reklamasjon til selger der du beskriver feilen og krever heving.
- Dokumenter mangelen: Ta bilder, innhent takstrapporter eller annen dokumentasjon som viser feilene.
- Gi selger mulighet til å utbedre: Selger kan ha rett til å rette feilen før du kan kreve heving.
- Kontakt advokat ved tvist: Hvis selger nekter heving, kan en advokat hjelpe deg med å forfølge kravet.
Dekning av advokatutgifter
I båtforsikringen er det ofte en rettshjelpsforsikring som vil kunne dekke utgifter til advokat og sakkyndig. Mot en egenandel, dekker forsikringsselskapet oftest 80 prosent av kostnadene for juridisk bistand ved tvist.
Ta gjerne kontakt med oss om du mener du har kjøpt en mangelfull båt. Vi har lang erfaring med kjøpsrett ved båtkjøp, og samarbeidet med båteksperter over hele landet. Hos oss får du et gratis og hurtig svar.
Kilder:
• Lovdata.no