fbpx

Skjerpen Bugge

Kjøpt hest eller ponni med atferdsproblemer eventuelt andre skader 

Forsidebilde
Innholdsfortegnelse

Kjøp og salg av hest eller ponni skjer hele tiden, året rundt. I de aller fleste tilfellene får kjøper akkurat den hesten han eller hun ble forespeilet av selger. Hester og Ponnier er ofte en stor investering, det er derfor kjedelig at det dukker opp uforutsette problemer med hesten eller ponnien i etterkant. 

Vi ser flere saker hvor hesten eller ponnien fungerer som den skal rett etter overtakelsen, men begynner å utvikle spesiell adferd ettersom tiden går. 

Hva kan være spesiell atferd hos hest/ponni? 

  • Vegring på hinder 
  • Gjentagende steiling og bukking ved ridning 
  • Biting ved håndtering 
  • Spraking ved håndtering 
  • Spraking etter sjenkel ved ridning 

Oppdage atferdsproblemer eller andre problemer med hesten eller ponnien før kjøp

Før kjøp av hest og ponni er det lurt å se på tidligere resultater hesten har med nåværende eier, eventuelt også gamle eiere. 

Et tips er å ta en titt her: https://online.equipe.com/searches 

Her finner du både nasjonale og internasjonale resultater. 

Vil man se grundigere ligger det opptak av de fleste nasjonale og internasjonale stevner på: https://www.clipmyhorse.tv/nn_NO/  

Hvis resultatene viser at hesten har hatt problemer med tidligere eiere, er dette noe man som regel kan forvente at den vil fortsette med. 

Når det kommer til konkurransehester kan du lese mer om typiske skader her.

Vi har lang erfaring med kjøp og salg av hest/ponni 

Dersom du har problemer etter å ha kjøpt en hest, ta kontakt med oss. Vi har lang erfaring med å føre saker for hestekjøpere. Hos oss får du en gratis vurdering av om du har en sak

Bilde over avsnittet Arsak til adferdsproblemer

Årsak til atferdsproblemer 

Det kan være flere årsaker til at hesten viser en spesiell adferd. 

Smerte

Den vanligste årsaken er at hesten har smerter, og at den har gått med smerten over lengre tid. Hesten forsøker å komme unna det som fremkaller smerten ved å for eksempel vegre på hinder, steile eller bite mot sjenkelen til rytteren. 

Disse problemene kan komme etter at kjøpet av hesten allerede er gjort. I noen av disse tilfellene ser vi at hesten har vært behandlet før salget, slik at smertene var borte, eller ikke var like sterke når hesten ble solgt. 

I noen saker har hesten også vært dopet ned under visning av hesten til potensiell kjøper. Hesten fremstår derfor annerledes når kjøper prøver den i forkant av salg. 

Alt av dokumentasjon som for eksempel eldre veterinærjournaler er derfor viktig å få tilgang til i forkant av kjøpet. Har hesten vært behandlet mye i selgerens eie kan dette være relevant for kjøper å vite. 

Hesten kan virke frisk på kjøpsundersøkelsen, men realiteten kan være at hesten er behandlet for kort tid siden. Hvis dette er tilfelle, vil ikke resultatet på kjøpsundersøkelsen være helt reelt. 

Mistrives 

I noen tilfeller kommer ikke atferdsproblemene av smerte, men av at hesten ikke trives med det den blir brukt til. Flere spranghester blir solgt videre fordi de vegrer seg på hinder, og selgeren mener ofte at problemene ikke vil oppstå med ny eier. 

I de aller fleste tilfeller ser man at hesten fortsetter med samme atferd hos ny eier. Dette er som regel fordi den ikke trives i sporten, eller at hesten er lei etter mange år som for eksempel spranghest.

Derfor er det viktig å finne resultater, og gjerne se video av stevner den har deltatt på tidligere. Undersøk selv, ikke bare se på resultatene som er tilsendt fra selger av hesten. Det kan også være lurt å se på eldre resultater den har med andre eiere. 

Dette kan gi informasjon om hesten kan prestere som skal med en annen rytter enn det den har gjort med nåværende. 

Grunner til at noen hester kan prestere bedre med annen rytter, er fordi hesten kan mistrives i miljøet den er i. For eksempel hvis det er mye stress, mange mennesker og andre dyr på stallen, flere som håndterer hesten. I noen tilfeller vil derfor hesten ha godt av å bytte eier og miljø, og vil begynne å prestere bedre etter hvert som den slår seg til ro. 

Bilde over Skader som kan fore til unormal adferd hos hest eller ponni

Skader som kan føre til unormal atferd hos hest/ponni 

  • Magesår 
  • Halthet
  • Kissing spine
  • Forkalkninger 
  • Spondylose
  • Krysslammelse 

Ulike skader eller sykdommer kan føre til at hesten ender adferd. Dette er fordi den kjenner på et ubehag, og det kommer som oftest tydeligst frem under trening. Derfor kan hesten oppfattes som uoppdragen eller frekk, og blir ofte satt i hardere trening for få den til å oppføre seg. I noen tilfeller stemmer dette, men i de fleste tilfeller kjenner hesten på et ubehag. 

Selgerens opplysningsplikt 

I flere dommer bli opplysningsplikt et viktig poeng. Selger skal informere selger om viktige opplysninger om hestens helsehistorikk. Opplysningene skal være riktige, og selger skal heller ikke holde tilbake informasjon om hesten som kan være relevant for bruken av hesten videre. 

Dette var tilfelle i en sak i lagmannsretten LA-2020-31480. 

I denne saken ble det solgt en ponni for kr 160 000. I kontrakten ble det hevdet at ponnien var sunn og frisk, og at det var en ponni med masse rutine og gode resultater. Ponnien ble kjøpt i 2016. Vinteren 2017 begynte ponnien å vegre seg på hinder, og de kontaktet veterinær. Ponnien ble behandlet i begge frembein. Et halvt år senere ble veterinær kontaktet igjen, og ponnien ble også denne gangen behandlet i frembeina. 

Ponnien ble tatt røntgen i september, og resultatet viste at ponnien hadde blitt verre i frembeina, ponnien ble etter dette avlivet.  

Det ble ønsket heving av kjøpet av ponnien, og saken ble tatt videre til Forbrukerklageutvalget der kjøper fikk medhold. Saken gikk videre til tingretten. Kjøper vant også her. Saken ble anket av motpart, og gikk videre til lagmannsretten der kjøper nok en gang vant saken. 

Lagmannsretten la vekt på at selgeren av ponnien har gitt uriktige opplysninger forkant av salget, og i tillegg holdt tilbake viktig relevant informasjon om ponniens skadehistorikk. 

Les sammendrag av dommen her 

Les hele dommen her

Ta kontakt med oss 

Har du problemer etter et hestekjøp eller et hestesalg? Les artikkelen Problemer etter kjøp av hest og ta videre kontakt med oss. Vi har lang erfaring med å hjelpe både kjøpere og selgere som har vært uheldige med kjøpet/salget. Vi gir deg en gratis vurdering om du har en sak du burde gå videre med.

Dekning av advokatutgifter

I innboforsikringen er det en rettshjelpsforsikring som vil kunne dekke utgifter til advokat. Mot en egenandel, dekker forsikringsselskapet normalt 80 prosent av kostnadene til juridisk bistand ved tvist. Vi ordner med alt det praktiske i den anledning.

Vårt firma har avtale med flere foreninger. Dersom du er medlem av en av disse foreningene vil du få fordeler hos oss.

kunde-lofte-1.svg
Vi lever av fornøyde kunder
Vi er stolte av at våre kunder har gitt oss gode Google-anmeldelser
kunde-lofte-1.svg
Benyttet meg av innsendt skjema på deres hjemmesider. Jeg ble kontaktet innen kort tid, og fikk all den hjelpen jeg trengte. Meget god service og meget profesjonelt. Anbefales!
Allanon -
kunde-lofte-1.svg
Øyvind Skjerpen er en profesjonell og hjelpsom advokat.. Brukte han ifm. heving av et bilkjøp. Fikk god oppfølging og gode råd på veien, og saken vant frem etter noe tid.
Henrik Kyte Assmann
kunde-lofte-1.svg
Hei Philip Bugge og takk for hjelpen. Vår sak handlet om arbeidsrett som Philip rodde i land på en glimrende måte. Vi kommer til å bruke dem om vi trenger advokat ved et senere tidspunkt. Takk igjen Henrik, Hans-Erik og Joachim
Joachim Sjølander
kunde-lofte-1.svg
Hvis man trenger advokat er dette uten tvil den beste hjelpen du kan få. Jeg har brukt Bugge og det angrer jeg ikke på, han virker og være svært profesjonell.
Sondre Sundrønning
kunde-lofte-1.svg
Advokat tok kontakt ganske raskt etter at vi tok kontakt med dem via kontaktskjema på nettet. Advokat Bugge tok seg god til til og prate om og orientere seg rundt saken i første tlf samtale. Veldig hyggelig, trygg, ryddig og ordnet. Anbefales.
Noshin Solskinn L
aktuelt-nyheter.svg

Aktuelt

Her kan du lese aktuelle saker og fagartikler som kan gi en verdi som privat person eller selskap.