fbpx

Typiske skader vi ser på konkurransehester

hest (2) (1)
Innholdsfortegnelse

Konkurransehester går ofte i hard trening og er regelmessig på konkurranser. Dette gjør
at det ofte er de hestene som ender opp med flest skader i løpet av et liv.

Sprøyte hesten

Mange velger å sprøyte konkurransehestene sine i slutten av hver sesong for å
forebygge eller behandle en skade som begynner å komme i liten grad. Dette kan være i
beina, ryggen – der hvor hesten gir utslag når veterinæren ser igjennom den.

Det er ikke alltid hesteeiere informerer om dette når de selger hesten videre. Og
hestekjøper kan dermed føle seg lurt hvis dette er noe som kommer frem i etterkant.
Spesielt hvis hesten er sprøytet kort tid før hesten ble solgt. Da kan fort kjøper føle at
selger har sprøytet hesten for å skjule noe under en eventuell kjøpsundersøkelse.

Seneskade

Seneskader er en kjent skade på hest. Seneskader kan komme av at hesten overbelaster en sene i lengre tid. Hvis overbelastningen pågår veldig lenge kan seneskaden blir mer omfattende, eller i verstefall at senen går av (ruptur).

Det kan også skje at hesten får en akutt seneskade. Dette kan skje hvis hesten for eksempel tråkker skjevt eller feil. Dette ser man oftere på yngre hester, eller hester som ikke er vandt til å gå i hard trening.

En hest kan komme seg etter en seneskade, men det er en lang opptreningsfase. Og hesten har også større sjanse for å utvikle en seneskade igjen, enn hester som ikke har hatt seneskade før. En tidligere seneskade bør opplyses om hvis hesten skal selges.

Det er flere ting en kan gjøre for å forebygge en seneskade:
– La hesten gå/trene på ulike typer underlag
– Det underlaget hesten trener mest på må være bra (ikke for hardt, ikke for mykt)
– Bruk senebeskyttere ved trening, spesielt hvis hesten skal hoppes
– Bruk brodder hvis det er glatt, for å unngå uhell på isen
– Passelig mengde og variert trening
– Kjenn på hestens bein hver dag, for å tidlig oppdage forandringer
– Ha en balansert og fast fórplan

Løse beinbiter

De vanligste stedene for en hest å ha løse beinbiter er i kodeleddet, bakkneet og haseleddet. En hest kan gå fint med løse beinbiter, men hvis hesten plutselig begynner å plages av det kan det bli alvorlig, En kan oppdage løse beinbiter på hesten ved at leddene begynner å fylle, hesten utrykker smerte når leddet blir bøyd på og hesten kan også begynne å halte.

Løse beinbiter kan oppdages på røntgenbilder. Det vanligste er å oppdage dette på når hesten er ung. Mange velger da å fjerne de med en gang. Da blir de fjernet med
kikkhullskirurgi (artroskopisk). Men flere velger også å avvente, fordi flere hester kan gå et langt liv uten at de løse beinnitene merkes.

Når man skal kjøpe hest er det vanlig å ha en veterinærsjekk på hesten før man tar valget om en skal kjøpe den eller ikke. Røntgen og ultralyd er ett valg kjøperen kan velge, men det er dyrt og velges ofte bort. Det er derfor ofte at disse beinbitene ikke blir oppdaget før i etterkant når hesten begynner å utrykke smerte. Hvis selgeren av hesten har visst om de løse beinbitene, men ikke opplyst om det, så er det alvorlig.

unnamed 17 1

Kolikk

Kolikk er en sykdom som kan forekomme hos alle hester. Kolikk betyr tarmkrampe, og kan hos hester i verstefall føre til død. Det er i hovedsak fire ulike typer kolikk:
– Gasskolikk
– Forstoppelse
– Sandkolikk
– Tarmslyng

Det går ofte bra når hesten får kolikk, men en veterinær bør som oftest alltid tilkalles. I noen tilfeller, ofte når hesten har tarmslyng, går det så lang at hesten må opereres. Og det er i disse tilfellene vi dessverre ser at flere hester omkommer.

Noen hester er mer utsatt for kolikk en andre. For eksempel hvis de er dårlige på å drikke om vinteren, blir fort stresset, ikke er flinke til å få i seg væske under lange transportetapper. Konkurransehester har ofte lengte transportetapper foran seg etter et stevne, og utvikler ofte kolikk under transporten eller i det hesten kommer hjem.

Hvis man har kunnskap om at hesten er mer utsatt for kolikk en vanlig, så er dette viktig å opplyse om til ny eier.

Ta kontakt med oss

Har du problemer etter et hestekjøp, les artikkelen Problemer etter kjøp av hest og ta videre kontakt med oss. Vi har erfaring med å hjelpe kjøpere som har vært uheldig med hestekjøpet. Vi gir deg en gratis vurdering om du har en sak du burde gå videre med.

Dekning av advokatutgifter

I innboforsikring er det ofte en rettshjelpsforsikring som vil kunne dekke utgifter til advokat. Mot en egenandel, dekker ofte forsikringsselskapet 80% av advokatutgiftene ved en tvist. Skjerpen Bugge Advokatfirma AS kan undersøke om din forsikring dekker utgifter til advokat.

Vi er for øvrig landets ledende advokatfirma som arbeider spesialister med hest og ponni.

aktuelt-nyheter.svg

Aktuelt

Her kan du lese aktuelle saker og fagartikler som kan gi en verdi som privat person eller selskap.