Når kan du heve et kjøp etter forbrukerkjøpsloven?

forbrukerkjøpsloven-heve-kjøp 1200x630
Innholdsfortegnelse

Har du kjøpt en vare som ikke holder det den lover – og lurer på om du kan heve kjøpet? Forbrukerkjøpsloven gir deg som forbruker flere rettigheter når noe går galt. Her får du en enkel og tydelig oversikt over hva som skal til for å heve kjøpet, og hvordan du bør gå frem.

Hva betyr det å heve et kjøp?

Å heve et kjøp betyr at du som kjøper kan kreve pengene tilbake og leverer varen tilbake til selger. Dette er den mest inngripende løsningen du som forbruker har, og i mange tilfeller så kan andre alternativer være aktuelle, som retting, omlevering eller prisavslag.

Når kan du heve kjøpet etter forbrukerkjøpsloven?

Du kan kreve å heve kjøpet hvis det foreligger en mangel ved varen, og denne mangelen ikke er uvesentlig. Det betyr at feilen må ha betydning for bruken eller verdien av varen.

Eksempler:

  • Du har kjøpt en bruktbil som viser seg å ha en girkassefeil
  • En bobil har problemer med fuktskader
  • En ny campingvogn har feil med bremsesystemet som gjør den utrygg å bruke
  • En båt har motorproblemer som gjør at den ikke kan brukes til sitt formål

I slike tilfeller kan det være aktuelt å kreve heving, særlig dersom feilen ikke lar seg rette, eller dersom du har vært uten brukbar vare over lengre tid.

Les mer om: dine rettigheter ved kjøp av bil etter forbrukerkjøpsloven.

Du må reklamere først

Før du kan kreve å heve kjøpet, må du reklamere – altså gi selger beskjed om at varen har en mangel. Dette må gjøres innen rimelig tid etter at du ble kjent med feilen. Reklamerer du innen to måneder, er det alltid tidsnok.

Den samlede reklamasjonsfristen er vanligvis to år. Men dersom varen er ment å ha en vesentlig lengre levetid – som bil, bobil, båt eller campingvogn – har du som hovedregel fem års reklamasjonsrett.

Det er viktig at du forklarer tydelig hva som er galt, og samtidig gir beskjed om hva du krever – for eksempel prisavslag eller heving.

Er du usikker på om du har rett til å heve kjøpet? Ta kontakt med oss – vi vurderer gjerne saken din, helt uforpliktende.

Hva sier forbrukerkjøpsloven om heving?

Forbrukerkjøpsloven § 32 sier at kjøperen kan heve kjøpet dersom mangelen ikke er uvesentlig. Det betyr ikke at enhver feil gir rett til å heve. Mindre kosmetiske feil eller slitasje vil sjelden være nok. Men gjentatte feil, langvarig reparasjonstid eller mangler som har betydning for bruken eller verdien kan gi grunnlag for å kreve pengene tilbake.

Det legges også vekt på hvorvidt selgeren har forsøkt å rette feilen, og hvor lang tid dette har tatt. Har du vært uten fungerende bil eller bobil i måneder, kan det tale for at du har rett til å heve kjøpet.

Slik går du frem

Dersom du ønsker å heve kjøpet, anbefaler vi følgende fremgangsmåte:

  1. Dokumenter feilen grundig (f.eks. med bilder, verkstedrapporter, e-postutveksling)
  2. Reklamer skriftlig til selger så snart du oppdager problemet
  3. Gi selger mulighet til å rette opp, men sett en kort frist
  4. Krev heving

Hvis selger ikke godtar kravet, kan det være lurt å søke juridisk hjelp. Mange saker lar seg løse uten konflikt når en advokat kommer inn og vurderer rettsgrunnlaget.

Trenger du hjelp til å vurdere om du kan heve kjøpet?

Hos Skjerpen Bugge Advokatfirma AS får du en gratis førstegangsvurdering. Vi har lang erfaring med saker etter forbrukerkjøpsloven – særlig ved kjøp av bil, båt, campingvogn og bobil. Ta kontakt med oss, så ser vi på saken din.

Kilder:

aktuelt-nyheter.svg

Aktuelt

Her kan du lese aktuelle saker og fagartikler som kan gi en verdi som privat person eller selskap.

Resultat

Har jeg krav på erstatning?

Det er ulike lover som kommer til anvendelse.

Hvor gammel båten er, har betydning for hva du kan forvente.

Dersom det er kort tid siden du kjøpte båten er det sannsynlig at feilen var der når du kjøpte den.

Denne testen kan hjelpe deg på veien til å få avklaring av muligheten for å nå frem med din sak mot selger. Vi gjør oppmerksom på at testen er utviklet på et generelt grunnlag. Denne testen er derfor kun et utgangspunkt for å avklare om det er grunnlag for å legge mer arbeid i saken din eller ikke.

82% sannsynlighet
Du har sannsynligvis et krav mot selger.
Her er det usikkert om du har et krav mot selger. Ta kontakt med oss i dag.
Her er det usikkert om du har en sak. Ta kontakt med oss i dag.
Ta kontakt med oss for gratis førstevurdering.
Du har sannsynligvis et krav mot selger.
Her er det usikkert om du har et krav mot selger. Ta kontakt med oss i dag.
Her er det usikkert om du har en sak. Ta kontakt med oss i dag.