Har du inngått en avtale om bilkjøp, men angrer deg? Eller er du selger og lurer på hvilke rettigheter du har hvis kjøper trekker seg? Dette er en situasjon som kan føre til konflikter og økonomiske tap, så det er viktig å kjenne sine rettigheter og plikter.
Er bilkjøp bindende?
En avtale om bilkjøp er som hovedregel bindende for begge parter. Dette gjelder uansett om avtalen er muntlig eller skriftlig. Avtaleloven fastslår at inngåtte avtaler skal holdes, med mindre det foreligger spesielle unntak som for eksempel at en av partene har opptrådt uredelig.
Angrerett ved bilkjøp
Angrerettloven gir bare angrerett ved fjernsalg, og i henhold til angrerettloven er fristen 14 dager. Ved kjøp mellom privatpersoner eller direkte hos forhandler, gjelder ikke angreretten. Det er derfor viktig å være helt sikker på bilkjøpet før du inngår en avtale.
Konsekvenser av å trekke seg fra bilkjøp
Hvis kjøper trekker seg fra en bindende avtale, kan selger kreve erstatning for økonomiske tap. Dette kan for eksempel være differansen mellom avtalt pris og prisen bilen faktisk blir solgt for, samt andre kostnader knyttet til salget, slik som annonsering, oppbevaring og eventuelle prisreduksjoner.
Muligheter for selger
Dersom kjøper trekker seg, har selger flere alternativer:
- Kreve at kjøpet gjennomføres (naturaloppfyllelse)
- Heve kjøpet og kreve erstatning
- Selge bilen videre og kreve dekket eventuelle tap
Ved et videresalg, må selger dokumentere sitt tap for å kunne kreve erstatning. Dette kan inkludere utgifter til nye annonser, prisnedsettelse eller tapte renteinntekter.
Hva hvis bilen har mangler?
Dersom kjøper ønsker å trekke seg på grunn av feil eller mangler, kan det være grunnlag for heving av kjøpet. Forbrukerkjøpsloven og kjøpsloven gir rettigheter til reklamasjon dersom bilen har en mangel. Hvis mangelen er av en viss betydning kan kjøper kreve heving av kjøpet. Mindre feil kan gi grunnlag for prisavslag eller reparasjon av feilen.
Hvordan unngå tvister?
For å unngå konflikter ved bilkjøp, er det lurt å:
- Alltid ha en skriftlig avtale som beskriver pris, bilens tilstand og eventuelle forbehold.
- Undersøke bilen grundig før kjøp.
- Avklare finansiering på forhånd, slik at du ikke inngår en avtale du ikke kan oppfylle.
- Dokumentere alle feil og mangler ved eventuelle reklamasjoner.
Ta kontakt med oss
Er du usikker på dine rettigheter som kjøper eller selger? Vi har spesialisert oss innen kjøpsrett. Ta kontakt med oss for juridisk bistand, vi tilbyr gratis førstevurdering av din sak.
Kilder: