fbpx

Skjerpen Bugge

Kjøpt båt med defekt drev eller andre mangler

Motor
Innholdsfortegnelse

Å oppdage feil og mangler etter å ha kjøpt en båt er utrolig ergerlig. Mange får da en følelse av å ha blitt lurt. Det er imidlertid ikke sikkert at det var selgers intensjon. Båtselger kan rett og slett ikke ha vært klar over at båten har en feil og solgt den i god tro.

I saker som dreier seg om drev er det ofte tilfellet. Både selger og kjøper var ukjent med at det var problemer med drevet. Det betyr imidlertid ikke at du ikke har rettigheter. En selger som har vært i god tro kan fortsatt bli ansvarlig etter kjøpsloven.

Har du kjøpt en båt med feil på drev eller lignende, ta kontakt med oss. Vi i Skjerpen Bugge Advokatfirma AS har lang og inngående erfaring med båtsaker. Hos oss får du alltid en gratis vurdering av din sak.

Feil på drev kan være en mangel i kjøpsloven

Ved kjøp og salg av brukte båter brukes det som regel en kontrakt med et «solgt som den er» forbehold. Det betyr i utgangspunktet at du kjøper båten i den tilstand den er. Mang tror da at hvis man finner feil på båten må man selv bære kostandene til å reparere den. Det er imidlertid ikke helt riktig. Båten kan allikevel ha feil og mangler selv om den er solgt «som den er».

Hvis feilen på drevet gjør at båten er i vesentlig dårligere stand enn det du kunne forvente foreligger det en mangel. Eller selger har gitt deg uriktige opplysninger om drevet eller holdt tilbake opplysninger om drevet. I en slik vurdering er det viktig å se hvordan båten er annonsert og hvilke opplysninger du har fått fra selger. Fremkommer det av annonsen at «båten er strøken», «overhalt drev», «nytt drev» er det omstendigheter som gjør at feil på drev ofte betegnes som en mangel.  Du har da viktige rettigheter etter kjøpsloven.

FEt båt

Dine rettigheter – hva kan du kreve

I kjøpsloven er det slik at hvis båten du har kjøpt har feil og mangler kan du fremsette krav mot selger. Du kan kreve at selger reparerer feilen, kreve et prisavslag eller heve båtkjøpet – få pengene tilbake.

I utgangspunktet har selger en rett til å reparere feilen. Hvis det er snakk om et drev kan selger velge å reparere det, selv om du ønsker noe annet. Det er imidlertid ikke ubetinget.

Selger må sørge for at drevet blir fullt ut reparert. Eventuelt kan selger bytte drev. Det er mange som tror at man kan kreve et nytt drev. Er det en gammel båt er ikke det korrekt. Man har krav på et feilfritt drev, men ikke at selger skal erstatte et gammelt drev med et nytt. Hvis selger bytter drevet med et tilsvarende drev har han i utgangspunktet oppfylt sine forpliktelser.

Videre så må reparasjonen skje raskt og uten at det koster deg noe. En kostnadsfordeling er ikke godkjent. Du som kjøper skal ikke betale noe.

Et annet alternativ er prisavslag. Prisavslaget skal da gjenspeile prislappen til et nytt tilsvarende drev eller hvor mye det koster å reparere drevet.

Hvis du ikke får reparert drevet eller et prisavslag kan du i noen tilfeller heve båtkjøpet – få pengene tilbake. Det skal imidlertid en del til for å heve et kjøp og om feil på drevet er tilstrekkelig beror på en helhetsvurdering. Vi må da se hvor gammel båten er, hva det koster å reparere drevet, hvordan måten er annonsert med mer.

Bruk spesialisert advokat

I saker som dreier seg om båt lønner det seg ofte å benytte en spesialisert advokat. Det vil si en advokat som jobber mye med akkurat denne type saker. Grunnen til det er at båtsaker krever både båtteknisk kompetanse og inngående kjennskap til kjøpsloven.

Vi i Skjerpen Bugge Advokatfirma AS har lang erfaring med saker som dreier seg om kjøp og salg av båt. Vi samarbeider med spesialister over hele landet. Vi vurderer gratis om du har en sak å gå videre med. Ta kontakt med oss om du tror du har en sak.

Dekning av advokatutgifter

Gjennom båtforsikringen er det ofte en rettshjelpsforsikring som vil kunne dekke utgifter til advokat og sakkydnig. Mot en egenandel, dekker forsikringsselskapet oftest 80 prosent av kostnadene til juridisk bistand ved tvist. Vi ordner med alt det praktiske i den anledning.

For øvrig samarbeider vi med en del foreninger. Er du medlem av en av disse vil du få rabaterte priser og ander fordeler. Lurer du på om du har en slik avtale, ta kontakt med oss så undersøker vi.

Advokat ta kontakt

kunde-lofte-1.svg
Vi lever av fornøyde kunder
Vi er stolte av at våre kunder har gitt oss gode Google-anmeldelser
kunde-lofte-1.svg
Benyttet meg av innsendt skjema på deres hjemmesider. Jeg ble kontaktet innen kort tid, og fikk all den hjelpen jeg trengte. Meget god service og meget profesjonelt. Anbefales!
Allanon -
kunde-lofte-1.svg
Øyvind Skjerpen er en profesjonell og hjelpsom advokat.. Brukte han ifm. heving av et bilkjøp. Fikk god oppfølging og gode råd på veien, og saken vant frem etter noe tid.
Henrik Kyte Assmann
kunde-lofte-1.svg
Hei Philip Bugge og takk for hjelpen. Vår sak handlet om arbeidsrett som Philip rodde i land på en glimrende måte. Vi kommer til å bruke dem om vi trenger advokat ved et senere tidspunkt. Takk igjen Henrik, Hans-Erik og Joachim
Joachim Sjølander
kunde-lofte-1.svg
Hvis man trenger advokat er dette uten tvil den beste hjelpen du kan få. Jeg har brukt Bugge og det angrer jeg ikke på, han virker og være svært profesjonell.
Sondre Sundrønning
kunde-lofte-1.svg
Advokat tok kontakt ganske raskt etter at vi tok kontakt med dem via kontaktskjema på nettet. Advokat Bugge tok seg god til til og prate om og orientere seg rundt saken i første tlf samtale. Veldig hyggelig, trygg, ryddig og ordnet. Anbefales.
Noshin Solskinn L
aktuelt-nyheter.svg

Aktuelt

Her kan du lese aktuelle saker og fagartikler som kan gi en verdi som privat person eller selskap.