Hva er ménerstatning, og har du krav på det?

menerstatning 1200x630
Innholdsfortegnelse

Har du blitt skadet i en ulykke eller på jobb, og fått varige plager? Da kan du ha rett på menerstatning. I denne artikkelen får du en oversikt over hvem som kan ha krav, hva du kan få i erstatning og hvordan du går frem.

Hva er ménerstatning?

Ménerstatning er en kompensasjon for varig og betydelig fysisk eller psykisk skade. Den skal dekke det ikke-økonomiske tapet du har hatt – med andre ord: tap av livsutfoldelse, redusert livskvalitet og fysiske eller psykiske begrensninger som følge av skaden. Erstatningen inngår som en del av personskadeerstatning, men kan kun gis hvis skaden er varig og betydelig.

Ménerstatningen er en standardisert kompensasjon som beregnes ut fra medisinsk invaliditetsgrad, alder og grunnbeløpet i folketrygden (G). Jo høyere medisinsk invaliditet, desto større utbetaling.

Reglene om menerstatning følger av skadeserstatningsloven §3-2. Her fremgår det blant annet hvilke vilkår som må være oppfylt for å ha krav, og hvordan erstatningen beregnes.

Du kan ha rett til ménerstatning selv om du fortsatt er i jobb eller ikke har hatt økonomisk tap.

Hvem har rett på ménerstatning?

Du kan ha krav på ménerstatning hvis du har fått en varig og betydelig skade etter en ulykke eller sykdom. Dette gjelder for eksempel i forbindelse med trafikkskader, yrkesskader, pasientskader eller voldshendelser.

For å få ménerstatning må skaden gi minst 15 % medisinsk invaliditet og være varig. Det må også foreligge et ansvarsgrunnlag eller en godkjent ordning som gir rett til erstatning, for eksempel yrkesskadeforsikring eller trafikkforsikring.

Når har man rett på erstatning?

Du har rett på erstatning når du har blitt utsatt for en hendelse som har påført deg skade, og det foreligger et rettslig grunnlag for erstatning. Det kan være:

  • Trafikkulykke
  • Yrkesskade
  • Pasientskade
  • Vold eller annen personskade med en ansvarlig skadevolder

Skaden må være dokumentert og gi deg et økonomisk eller ikke-økonomisk tap.

Ménerstatning ved yrkesskade

Har du blitt skadet på jobb, kan du ha rett til ménerstatning ved yrkesskade. Dette gjelder både ved arbeidsulykker og ved belastningsskader som skyldes langvarig påvirkning i jobben.

Ved godkjent yrkesskade har du krav på ménerstatning fra NAV, og i mange tilfeller også fra arbeidsgivers forsikringsselskap. De to ordningene kommer i tillegg til hverandre, og er basert på ulike regler.

NAV krever minst 15 % medisinsk invaliditet for ménerstatning, mens private forsikringsordninger ofte har lavere terskel. Det lønner seg derfor å søke begge steder.

Hva er grunnbeløpet i ménerstatning?

Grunnbeløpet i folketrygden (G) er et fast beløp som brukes til å beregne ulike ytelser, inkludert ménerstatning. Per 2025 er grunnbeløpet på 130 160,- kroner. Dette beløpet gjelder frem til 1. mai 2026.

Grunnbeløpet blir vanligvis justert én gang i året, med virkning fra 1. mai, men det nye beløpet blir som regel kunngjort i slutten av mai. Det betyr at ménerstatningen kan bli høyere dersom du søker etter at justeringen er vedtatt.

Størrelsen på erstatningen avhenger blant annet av hvor stor din medisinske invaliditet er, og hvor gammel du er. Utbetalingen beregnes som en prosentsats av G, etter satser fastsatt i forskrift.

Hvor mye kan en få i menerstatning?

Størrelsen på ménerstatningen varierer. Den fastsettes etter:

  • Din medisinske invaliditetsgrad
  • Din alder
  • Grunnbeløpet i folketrygden

For eksempel: En person på 45 år med 30 % medisinsk invaliditet kan få flere hundre tusen kroner i ménerstatning. Hver sak vurderes individuelt.

Slik går du frem for å kreve menerstatning

  1. Få skaden vurdert: En spesialist (ofte lege) vurderer din medisinske invaliditet. Dette er grunnlaget for hvor mye du kan få.
  2. Samle dokumentasjon: Du trenger legeerklæring, journalnotater, eventuelle rapporter fra NAV, samt ulykkes- eller skademelding.
  3. Send krav: Du må sende kravet til det aktuelle forsikringsselskapet eller til NAV, avhengig av hva slags skade det gjelder.
  4. Få hjelp av advokat: En erfaren personskadeadvokat kan vurdere saken din, sikre at all dokumentasjon er i orden, og forhandle med forsikringsselskapene for deg.

Trenger du hjelp?

Det kan være krevende å finne ut om du har krav på ménerstatning, og hvor mye du kan få. Personskadesaker er ofte komplekse. Det stilles krav til både medisinsk forståelse, innsikt i trygdesystemet og kunnskap om hvordan forsikringsselskapene tenker.

Hos Skjerpen Bugge Advokatfirma AS får du en gratis førstevurdering av din sak. Våre advokater har spesialisert seg på personskadeerstatning, har bakgrunn fra forsikringsbransjen, og mange års erfaring med å bistå skadelidte. Ta kontakt i dag!

Kilder:

 

aktuelt-nyheter.svg

Aktuelt

Her kan du lese aktuelle saker og fagartikler som kan gi en verdi som privat person eller selskap.

Resultat

Har jeg krav på erstatning?

Det er ulike lover som kommer til anvendelse.

Hvor gammel båten er, har betydning for hva du kan forvente.

Dersom det er kort tid siden du kjøpte båten er det sannsynlig at feilen var der når du kjøpte den.

Denne testen kan hjelpe deg på veien til å få avklaring av muligheten for å nå frem med din sak mot selger. Vi gjør oppmerksom på at testen er utviklet på et generelt grunnlag. Denne testen er derfor kun et utgangspunkt for å avklare om det er grunnlag for å legge mer arbeid i saken din eller ikke.

82% sannsynlighet
Du har sannsynligvis et krav mot selger.
Her er det usikkert om du har et krav mot selger. Ta kontakt med oss i dag.
Her er det usikkert om du har en sak. Ta kontakt med oss i dag.
Ta kontakt med oss for gratis førstevurdering.
Du har sannsynligvis et krav mot selger.
Her er det usikkert om du har et krav mot selger. Ta kontakt med oss i dag.
Her er det usikkert om du har en sak. Ta kontakt med oss i dag.